Sådan kan du forstå elpriserne

0
108

Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel. Indlægget er altså betalt - det samme gælder eventuelle hyperlænker.

Elmarkedet oplever du måske er et lidt besynderligt marked i forhold til nogle af de andre markeder du befinder dig i. Priserne på el kan nemlig svinge relativt meget i løbet af en dag, hvor prisen på andre marked synes ret jævn og fast til sammenligning. Derfor er der her et lille indblik, hvad der differentierer elmarkedet fra mange andre markeder.

Elpriserne kan være lige så utilregnelige som det danske vejr

Når noget er utilregneligt, kan vi som bosat i Danmark, ofte godt lige at lave en god sammenligning med vejret. På et tidspunkt kan der være høj sol, hvorefter der hurtigt kan komme styrtende med regn. Og selvom det ofte kan være en sjov talemåde, så er det måske ikke så langt fra sandheden i lige netop dette tilfælde. Vejret har nemlig en stor betydning for de dagspriser, der kan være på el – altså hvad koster 1 kWh. Og det skyldes i høj grad den del af elmarkedet der består af vedvarende energi, som for eksempel vindmøller. Hvis vindmøllerne producerer en masse strøm, så kan det nemlig være med til at trække priserne ned. Både af den oplagte årsag, at det øgede udbud trækker prisen ned. Men også fordi, at de el-leverandører der har vindmøller, er villig til at sælge deres strøm utrolig billigt. Så billigt at det til tider kan være en negativ pris. Det kan skyldes at det er langt billigere at sælge strøm til negative priser frem for at sejle ud til vindmøllerne og stoppe produktionen. Men det er jo ikke hverdag, at vindmøllerne kan give deres besyv med, og derfor kan det være en ganske utilregnelig variabel – som vejret. Lige så vel som der kan være andre faktorer, der spiller ind.24

Derudover så kan din personlige leverandør måske også have betydning for hvilken pris du får tilstedt. Det kan du eventuelt læse om ved dem.