Sådan vælger du den rigtige lampe til stuen

0
2211

Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel. Indlægget er altså betalt - det samme gælder eventuelle hyperlænker.

Hvilket design, hvilken lampetype og hvilken pære skal man vælge i stuen? Der er masser af faktorer, der spiller ind, når det gælder belysning. Få nogle gode råd til at vælge rigtigt herunder.

Belysning handler om mere end bare udseendet af lampen. Det handler om, hvilken pære du bruger, hvor du placerer lamperne og hvilken type lampe, der er tale om. Er du bevidst omkring dit valg, kan du nemt forbedre indeklimaet i din bolig.

I Danmark og resten af Norden har vi ry for at lave særligt godt interiørbelysning og designe gode lamper, der ikke bare pynter i boligen, men også skaber en god atmosfære. Der er dog mange forskellige lamper på markedet, hvorfor det kan være svært at vide, hvilken man skal vælge.

Rummet kan deles op i tre lag

Et rum kan deles op i tre lag: en bund, en midte og en top. De fleste hjem har lys i bunden og det midterste segment af boligen. Det øverst mangler, og det er ærgerligt. Et diffust lys i loftet får rummet til at virke større og mere hyggeligt.

Mange glemmer ligeledes at lyse op i hjørnerne. Er der lys i hjørnerne, får du lys med ind i midten af rummet. I stedet for at starte med at hænge en loftslampe i midten af rummet, kan det være en fordel at hænge diffust lys i hjørnerne, som resten af rummets belysning kan tage udgangspunkt i. Glødepærer egner sig perfekt til hjørnebelysning.

Køb dine lamper efter funktion

Det er ikke nogen god idé at vælge sin belysning ud fra udseende. Mange vælger en lamp, der ikke dækker deres behov, blot fordi den har et design, de kan lede. Det er ikke nogen garanti for, at der er tale om en funktionel lampe.

Har du eksempelvis en elevationsseng i soveværelset, er der stor sandsynlighed for, at du ikke tænker over, du skal have en lampe på en arm, som kan trækkes ud, når sengen bliver kørt op. Har den ikke det, kan lampen ikke køre med op, og belysningen ender med ikke at yde rummet den nødvendige belysning.