Det sker der med din krop, når du stopper med at ryge

0
400

Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel. Indlægget er altså betalt - det samme gælder eventuelle hyperlænker.

Omkring 16% af den danske befolkning defineres som rygeren. Et tal, der forventes at falde over de kommende år – og som for øvrigt allerede er faldet drastisk. Det er med god grund. Der er nemlig utallige fordele ved at lægge livet som ryger på hylden. Se her, hvad du kan forvente, der sker med din krop, efter du har kvittet cigaretterne for good.

Det sker, efter du har røget din sidste cigaret

20 minutter: Rygning øger din hjerterytme. Efter 20 minutter vil den begynde at falde til det normale niveau igen.

2 timer: Din hjerterytme er på sit normale niveau, og du vil begynde at få tegn på abstinenser. Det kan være nikotintrang, søvnproblemer, øget appetit, sløvhed og frustration.

Efter 8-12 timer: Kulmonooxid-niveauet i din krop daler. Ilt i blodet stiger.

1 dag: Risikoen for hjertesygdom begynder at falde.

2 dage: Nerveender begynder langsomt at reparere sig selv, hvilket betyder, at din smags- og lugtesans forbedres. Kroppen er fri for kulilte, og dine lunger begynder at afskaffe slim.

3 dage: Dit nikotinniveau rammer bunden, og du vil typisk opleve symptomer som hovedpine, angst og irritabilitet. De forbedrer sig dog over de kommende uger. Din vejrtrækning lettes.

14 dage og frem: Blodcirkulationen forbedres. Du får lettere ved at motionere, og dit immunforsvar styrkes. Du får mere ilt i kroppen, og det reducerer din hovedpine.

1-3 måneder: Din lungefunktion forbedres, og din hoste er ved at forsvinde.

1 år: Risikoen for hjertesygdom er nu kun halvdelen af en rygers.

5 år: Risikoen for at få et slagtilfældet minimeres herfra.

10 år: Du har nu 50% lavere risiko for at få lungekræft, i forhold til personer der ryger. Risikoen for andre former for kræft, der forårsages af rygning, falder desuden yderligere.

15 år: Risikoen for, at du får et hjerteanfald, er nu den samme som for personer, der aldrig har røget en cigaret.

Har du brug for hjælp til at stoppe med at ryge? Overvej en e-cigaret.

EFTERLAD ET SVAR