Sommervejr og træværk: Hvornår skal du male udenfor?

0
2108
maler
maler

Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel. Indlægget er altså betalt - det samme gælder eventuelle hyperlænker.

Træbeskyttelse er ikke altid nok, hvis du gerne vil beskytte dit træværk udendørs. Vejret har ligeledes en stor indflydelse for, om du opnår et godt resultat — og især træbeskyttelsens dækkeevne og holdbarhed. Derfor er det vigtigt, hvornår du maler. Generelt er det bedst at anvende træbeskyttelse i perioden fra maj til september.

Træbeskyttelse fungerer bedst, når temperaturen er mellem 10 og 25 grader, og luftfugtigheden er moderat. Samtidig skal du helst være opmærksom på, at det ikke må regne, når du skal anvende træbeskyttelse. Faktisk må det helst ikke have regnet i en uge, inden du påbegynder dit arbejde.

Luftfugtigheden i træet må højst være 15%, når du begynder at male. Brug eventuelt en fugtmåler til at male med. De fås i de fleste byggemarkeder, ellers kan de købes på nettet. Sørg også for, at du tjekker vejrudsigten, så du har nok dage at arbejde i. Både til at male, men også til at lade træbeskyttelsen tørre efterfølgende.

Direkte sol er no-go

Du må aldrig male i direkte sol. Solen får træbeskyttelse og maling til at tørre hurtigere, end det skal, og derfor når beskyttelsen ikke at trænge ordentligt ind i træet. Samtidig vil det mindske træets modstandskraft, og så er der ikke noget formål med at male.

Hvad med luftfugtigheden?

En tør sommerdag med mange skyer på himlen og cirka 60% relativ fugtighed er den perfekte dag at give sit træværk træbeskyttelse. Det anbefales, at luftfugtigheden ikke overstiger 80% og helst ikke kommer under 40%. Du kan tjekke luftfugtigheden på DMI.dk.

I de køligere måneder er det vigtigt at huske, at luftfugtigheden varierer mere i løbet af døgnet. Træet kan ikke tørre i løbet af natten, hvis vejret er fugtigt. Er du stadig i tvivl om, hvornår det er bedst at male udenfor, kan du altid tage kontakt til din lokale maler.