Tænk over rummets funktion, inden du vælger belysning

0
1338
lamper
lamper

Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel. Indlægget er altså betalt - det samme gælder eventuelle hyperlænker.

Det er ikke ligegyldigt, hvilken lampe du vælger. Belysningen bør blive bestemt, efter hvilken funktion rummet skal have. Men hvordan ved du, hvilken belysning du skal vælge? Få rådene her.

Hvilken funktion har rummet?

Enhver bolig har rum, der skal opfylde en bestemt funktion. I stuen skal der primært slappes af, men det kan også være, at der skal være plads til, at man kan læse en god bog, arbejde eller spise. Der skal altså forskellig belysning til, alt efter hvad rummet skal bruges til.

Generelt skelner man mellem den praktisk belysning og den behagelige, afslappende og hyggelige belysning.

Til de rum, du skal slappe af i

Skal rummet bruges til afslapning og hygge, skal du vælge en dæmpet eller diffus belysning, som ikke  er for skarp. Vælg samtidig en lampeskærm, der ikke er gennemsigtig. Du bør aldrig vælge lampen udelukkende på baggrund af udseendet — selvom det selvfølgelig også har noget at skulle sige.

Her kan du også vælge levende lys som lyskilde. Det kan bruges på alle årets dage, men det er især hyggeligt, når det er koldt udenfor, og så bidrager levende lys også med at varme boligen en smule op.

Til de rum, du skal være praktisk i

I de rum, du skal arbejde eller udføre andre praktiske ting i, skal du vælge en skarpere og mere koncentreret lyskilde. Det kan være i spisestuen, ved computeren eller i læsekrogen. Det kan være spotlys eller lofts- og standerlamper med en smal skærm, så lyskeglen bliver mere koncentreret.

Brug gerne flere forskellige lyskilder i de forskellige rum, så du kan tilpasse belysningen efter behov. Det kan samtidig være med til at afgrænse de forskellige steder i rummet, hvis du har forskellige lyskilder, der kaster hvert deres lys.

Hvis du er i tvivl om, hvilke lamper du skal vælge, kan du se en masse forskellige her.